Why UAE Shift Workers Don't Get the Standard Overtime Rule
October 23, 2026
Per the official u.ae guidance on Article 17, the standard overtime framework (+25% daytime, +50% night/off-day, 2-hour daily cap) does not apply to shift-based workers — this is an explicit carve-out, not an oversight.
Skip the math and get your answer instantly:
Open the UAE Overtime Pay Calculator →Why the Carve-Out Exists
Shift work already involves structured, rotating schedules that can include hours outside a typical 9-to-5 pattern as a normal part of the role — the standard overtime framework is built around a conventional fixed working-hours structure, which doesn't map cleanly onto shift-based scheduling.
What This Means for Shift Workers
Since the standard overtime rule doesn't automatically apply, shift workers should check their specific employment contract for how extra hours beyond their scheduled shifts are compensated, rather than assuming the +25%/+50% structure covered elsewhere in this series applies to them by default.
Frequently Asked Questions
Does the standard UAE overtime rule apply to shift workers?
No — the official guidance on Article 17 explicitly excludes shift-based workers from this framework.
Why are shift workers excluded?
Shift work already involves scheduling outside conventional fixed hours as a normal part of the role, which doesn't map onto the standard overtime structure.
How should a shift worker find out how extra hours are paid?
Check the specific employment contract rather than assuming the standard +25%/+50% overtime rates apply.
Does this exclusion apply to all rotating-schedule roles?
It applies to shift-based work as defined in the official guidance — if there's doubt about whether a specific role qualifies, confirm with HR or MOHRE.