What Happens If a UAE Employer Doesn't Give Proper Notice?
October 23, 2026
The Article 43 notice requirement applies to both employer and employee. If an employer ends employment without giving the full required notice, and there's no mutual agreement to waive it, they would typically owe pay in lieu of the unserved notice period, using the same daily-wage calculation covered elsewhere in this series.
Skip the math and get your answer instantly:
Open the UAE Notice Period Pay Calculator →What This Looks Like Practically
An employer who terminates employment immediately, without notice and without mutual agreement to waive it, would generally need to compensate the employee for the notice period that wasn't given — effectively the mirror image of the deduction an employee faces for not serving their own notice.
If This Isn't Honored
If an employer disputes or doesn't pay notice compensation they appear to owe, the same MOHRE complaint path used for other unpaid final-settlement components applies — raising it formally first, then filing with MOHRE if unresolved.
Frequently Asked Questions
Does the UAE notice requirement apply to employers too?
Yes — Article 43's notice obligation applies to both employer and employee.
What happens if an employer ends employment without proper notice?
They would typically owe pay in lieu of the notice period not given, absent a mutual waiver agreement.
How is this compensation calculated?
The same daily-basic-wage × notice-days-owed calculation used throughout UAE notice pay scenarios.
What if an employer disputes owing this?
The standard path is to raise it formally first, then file a complaint with MOHRE if it remains unresolved.